Quinoa este o pseudo-cereala care, datorită proprietăților și beneficiilor sale, este considerată un superaliment.
Cu o istorie de secole, quinoa provine din regiunile montane ale Americii de Sud. Cu toate că este considerată în general o cereală, quinoa este, de fapt, o pseudo-cereală, o sămânță, așa că nu conține deloc gluten. Specialiștii în nutriție consideră quinoa unul dintre alimentele care ar putea eradica foametea și malnutriția la nivel mondial, datorită calităților sale nutritive, dar și pentru că este ușor de cultivat și ieftină. La noi, unde ajunge mai greu, prețurile sunt mai mari.
Există peste 3000 de varietăți de quinoa, dar cele mai cultivate tipuri de semințe de quinoa sunt următoarele: quinoa roșie, quinoa neagră și quinoa albă. Există și o varietate tricoloră de quinoa, care este o combinație între cele trei.
În plus, semințele de quinoa pot fi transformate în fulgi sau pot fi măcinate și transformate în făină, care pot fi apoi folosite la gătit și la coacerea unor preparate delicioase. Quinoa albă este cea mai consumată varietate și, de regulă, vei găsi acest tip de semințe cel mai des în magazine.
Cercetătorii subliniază că semințele de quinoa sunt un exemplu excelent de aliment funcțional, care are scopul de a reduce riscul de a dezvolta diverse boli. Proprietățile funcționale ale semințelor de quinoa sunt date de minerale, de vitamine, de acizii grași și de antioxidanții care au o contribuție importantă în alimentația umană, în special când vorbim despre protejarea membranelor celulare.